Overvekt hos hund

Overvekt hos hund er et voksende problem. Undersøkelser viser at opptil 1/3 av våre dyr veier mer enn hva som er bra for dem. Alle dyreeiere ønsker at dyrene skal ha det godt, fri for sykdom og at de skal leve så lenge som mulig. Hvorfor er da så mange som inntil 30 % overvektige?

Slanke dyr = Friske dyr. Det er fort gjort å skjemme bort hunden litt ekstra, men ekstra vekt hos våre hunder kan ofte føre til andre helsemessige utfordringer.

Overvekt hos hund er ikke et kosmetisk problem, men et helseproblem

På samme måte som hos mennesker, kan overvekt medføre en økt risiko for en del helsemessige utfordringer. Ved at vi har gjort hunden til et tamt dyr som i stor grad lever det samme typen liv som oss, har vi også påført hunder en unaturlig risiko for overvekt. Det er dermed ditt ansvar som hundeeier å sørge for at din hund har en kroppsvekt som ikke kan være et problem for hunden din.

Overvekt oppstår hos alle dyr når energiinntaket er høyere enn forbruket. Fedme regnes nå som en kronisk sykdom, og vi vet at det fører til en rekke uheldige prosesser i hundekroppen. Fettcellene skiller ut stoffer som virker på resten av systemet, og fører til kroniske betennelseslignende forandringer.

Vi ser en økt forekomst av en rekke ulike sykdommer som følge av overvekt hos hunder. Eksempler er insulinresistens, nyreproblemer, urinstein, bukspyttkjertelbetennelse, pusteproblemer, dårlig immunforsvar og ulike leddsykdommer som artrose og korsbåndskade. I tillegg vil overvekt og økt risiko for komplikasjoner ved anestesi, noe hunder trenger hver gang de skal ha tannrens for eksempel.

Fedme hos hund gir økt risiko for:

  • Artrose
  • Korsbåndskade
  • Høyt blodtrykk
  • Dårlig immunforsvar
  • Bukspyttkjertelbetennelse
  • Nyre- og urinveisproblemer

Når er hunden overvektig?

Vekt angitt i ulike rasestandarder er lite egnet til vurdering av holdet hos den enkelte hund. I stedet må du se og kjenne på hunden din, evt få hjelp til en vurdering av en erfaren oppdretter, en dyrepleier eller veterinær. Tommelfingerregler er at ribbein skal kjennes og midjen skal kunne sees. Det er lurt å veie hunden med jevne mellomrom for å følge med på mindre endringer som man ikke legger merke til selv. Om du ikke har en egnet vekt hjemme, har de aller fleste dyreklinikker en vekt på venterommet. Du kan finne en rekke skjemaer og bilder på internett som illustrerer idealvekt på hund.

Noen raser er mer utsatt enn andre

Golden retriever, cocker spaniel, Labrador retriever, flat-coated retriever, mops, rottweiler og Shetland sheepdog er noen av rasene som har økt risiko for overvekt. Tisper er oftere overvektige enn hannhunder, og både tisper og hannhunder blir oftere overvektige etter en eventuell kastrering. Det er viktig å huske at selv om din hund av en eller annen grunn skulle ha økt fare for overvekt, er det ikke det samme som at den skal få bli det! Det betyr bare at du som eier må passe ennå bedre på. Det er like helsefarlig for en labrador å være tjukk som for en setter.

Raser med økt risiko for overvekt: Golden retriever, Cocker spaniel, Labrador retriever, Flat-coated retriever, Mops, Rottweiler, Shetland sheepdog og Beagle

Hvordan lykkes med å få en slankere hund

Det å slanke et dyr ikke alltid er en enkel oppgave. Du som eier må være motivert for at dere skal lykkes. Når det er sagt vet vi at både du og dyret ditt vil merke stor forskjell når dere oppnår målene!

Dyreklinikken din kan hjelpe hunden din til å komme seg i form, og oppnå ideell kroppsvekt. Veterinær eller dyrepleier kan hjelpe deg med utregning av fôrmengde, ønsket ukentlig vekttap, veiing hver uke, oppfølging og svare på eventuelle spørsmål du som eier har.

Finn din klinikk

Mindre kalorier og mer mosjon fungerer mot overvekt hos hund

Vi vet alle hva som i bunn og grunn må til for å gå ned i vekt; Mindre kalorier og mer mosjon. Det er lettere sagt enn gjort. Heldigvis finnes det metoder som gjør det enklere:

Slankefôr

Det er viktig å bytte ut den vanlige hundematen med et godt fôr med lavere kaloriinnhold. På den måten kan hunden spise seg mett, og likevel gå ned i vekt. Du får mindre tigging, og mindre dårlig samvittighet enn om du reduserer mengden av den vanlige maten kraftig. Du sikrer også at hunden får alle næringsstoffene den trenger.

All annen mat som matrester og godbiter droppes i slankeperioden. Slankefôret kan brukes som godbiter. Har du allerede byttet til slankefôr? Reduser totalmengden med ca. 20 %, og bløt opp fôret slik at det fyller mer i magen.

Husk at det du syns er en liten godbit, kan ha stor betydning for hundens daglige kaloriinntak. Dersom du gir en hund på 6 kg en halv brødskive ekstra per dag, er det det samme som om vi selv spiser fem ekstra brødskiver daglig! Et tørket griseøre til en hund på 20 kg tilsvarer to amerikanske smultringer til et voksent menneske.

Mosjon

Mer mosjon er det beste du kan gjøre for hunden din. Akkurat som med mennesker. Dette forebygger sykdommer senere i livet.  Lag gjerne en aktivitetsdag i ukeplanen, du og hunden din koser dere med masse lek og moro. Finn noe som er lystbetont for både eier og hund. Leke i parken? Sykkeltur? Løpetur? La naboens datter eller sønn gå en ekstra tur om dagen?

Server gjerne fôret i aktiviseringsleker (labyrintskåler, doruller, ball) eller spre det ut i gresset eller over gulvet. Hvis dyret bruker lenger tid på å spise opp maten sin lurer man hjernen til å tro at den har spist mye mer enn hva den egentlig har.

Svømming er veldig gunstig for tunge dyr. Leddene belastes ikke, samtidig er det veldig god mosjon. Kanskje tilbyr din lokale dyreklinikk trening i vanntredemølle eller basseng?

Vanntredemølle er en skånsom treningsform som kan forebygge overvekt hos hund

Tålmodighet

Du må bruke 10 ganger mer tålmodighet enn du har! Det kan være en lang prosess, kanskje opptil 20 uker, før idealvekten oppnås.

Idealvekt er mulig å oppnå for alle. Dersom du føler at du har prøvd «alt» for å få din hund til å gå ned i vekt uten å lykkes, bør du kontakte din lokale dyreklinikk og høre om de har kostholdsrådgivning. Både dyrepleiere og veterinærer kan ta etterutdanning innen dette feltet, og hjelpe deg med å finne ut av hvor løsningen ligger for nettopp deg og ditt dyr.

Tips til å få en slankere hund

  • Gå over fra normalfôr til slankefôr
  • Mål opp maten
  • Bløt opp maten
  • Bruke deler av dagens fôrrasjon som godbiter
  • Finn aktiviteter som er gøy for hund og eier
  • Lag en aktivitetsdag en dag i uken


Finn din klinikk